srijeda, 31. siječnja 2018.

Kruh od sjemenki

Nakon divnih veganskih krekera  odlučila sam malo istražiti na koji način bi napravila kruh, a da se ne koriste brašno, ni jaja. Glavni sastojak povezivanja ovakvog kruha su Psyllium ljuskice koje cijelu priču zaokružuju u kruh. Inače su prilično skupe, no u kruh idu samo tri žlice, a možete ih koristiti i u različitim pudinzima (nisam isprobala, javim kada budem). Svi ostali sastojci su dostupni i ne preskupi zapravo, kada vidite količine koje idu u kruh.

Mi smo se oduševili. Muž je čak rekao da mu jednostavno ne treba nikakav dodatak, dobar je sam. Nadam se da će i vas oduševiti, posebno one koji su osjetljivi na gluten, jaja i mlijeko.

 

Kruh  od sjemenki

(original)


  • 1 šalica / 135 g sjemenki suncokreta
  • ½ šalice / 90 g lanenog sjemena
  • ½ šalice / 65 g lješnjaka ili badema
  • 1 ½ šalice / 145 g zobenih pahuljica
  • 2 žlice Chia sjemenki
  • 3 žlice Psyllium ljuskica
  • 1  žličica soli
  • 1 žlica meda
  • 3 žlice rastopljenog kokosovog ulja
  • 1 ½ šalice / 350 ml vode


U posudi stavite sve suhe sastojke. Pomiješajte med, ulje i vodu.  Dodajte suhim sastojcima i sjedinite (ako je tijesto previše gusto dodajte jednu ili dvije čajne žličice). Ostavite najmanje 2 sata da se sve skupa poveže ili preko noći. Zagrijte pećnicu na 175 ° C. Kalup za kruh obložite papirom za pečenje i utisnite smjesu. Peći 20 minuta. Izvaditi kruh iz kalupa nakon dvadeset minuta  i ispeći još 30-40 minuta. Pustite da se kruh potpuno ohladi prije rezanja. Kruh može stajati i do 5 dana.




Sljedeći put ću izbaciti bademe, čak mi se čini da su i suvišni. Djeci se nije dopao, možda vašoj hoće...



Broj komentara: 6: